Rapion Myllyllä kaikki tulee läheltä viljasta sähköön – kotimaisuus ja tuoreustakuu tekevät jauhoista erikoistuotteita

3 min lukuaika

Uutiset

Suomen vanhimmalla vesivoimaisella viljamyllyllä jauhetaan eteläsavolaista viljaa ensiluokkaisiksi jauhoiksi. Ainutlaatuisessa koskimiljöössä on myllykahvila, lähiruokapuoti, rantapolku sekä luonnonläheinen ympäristö, jossa voi nähdä sekä säynäv

Juvalainen Rapion mylly on esimerkki uudistuvasta ja erikoistuvasta maaseutuyrittämisestä. Vuonna 1812 perustettu yritys on Suomen vanhin vesivoimainen viljamylly, jossa on jauhettu viljelijöiden omia viljoja satoja vuosia.

Kun myllyn perinteisen asiakaskunnan määrä 1990-luvun lopulla romahti, isäntäpari Lasse ja Pia Härkönen siirtyivät rohkeasti lähiruuan tuottamiseen suoraan kuluttajille ja pienempiin pakkauskokoihin.

- Mylly on palvellut vuosisatoja lähialueen viljelijöitä. Sukupolvilta toisille kestäneiden suhteiden kautta saamme ostettua lähituottajilta laadukasta viljaa, josta on voinut kehittää kilpailukykyisiä tuotteita kuluttajamarkkinoille, Rapion Myllyn neljännen polven mylläri Lasse Härkönen kiittää.

Rapion myllyssä jauhetaan eteläsavolaista kauraa, ruista, ohraa ja vehnää ensiluokkaisiksi jauhoiksi, jotka ovat aitoa lähiruokaa. Vilja tulee vanhan Mikkelin läänin alueelta, Juvan lisäksi Rantasalmelta, Joroisista ja Sulkavalta.

Vuositasolla Rapion Myllyllä jauhetaan ohran, kauran ja rukiin jyviä jauhoiksi noin 300 tonnia. Vehnää käytetään vähän vähemmän.

- Meillä on viljelijöiden kanssa tiiviit yhteydet ja mietimme yhdessä, mitä siemeniä kannattaa peltoon laittaa. Se on kaikkien osapuolten kannalta etu, kun paikallinen kysyntä ja tarjonta kohtaavat, Lasse Härkönen kertoo.

Erilaisia Rapion Myllyn tuotteita on nyt 22 ja jälleenmyyjiä yli 100 ympäri maata. Jälleenmyyjien verkosto on rakennettu alusta asti itse jalkautumalla kauppoihin, mutta nykyisin tuotteet myyvät itseään eteenpäin. Kuluttajamyynnin lisäksi jauhoja menee räätälöidyissä pakkauksissa leipomoille, laitoskeittiöille ja matkailuyrityksille.

Rapion myllyn periaatteisiin kuuluu, että jauhoja käsitellään mahdollisimman vähän, jotta viljan aito maku säilyy. Jokainen tuote on aina tuore, sillä tuotteita valmistetaan vain tilausten mukaan.

- Usein aamulla jauhetut tuotteet lähtevät eteenpäin samana iltapäivänä, Pia Härkönen kertoo. Lähituotanto ja tuoreustakuu tekevät Rapion Myllyn jauhoista erikoistuotteita, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan enemmän kuin vastaavista suurmyllyn tuotteista.

Ensiluokkaisesta laadusta ei voi tinkiä ikinä.

- Kaikkihan lähtee raaka-aineista, joiden kanssa on oltava tarkkana. Teemme viljoille paljon omia laboratoriotutkimuksia, jotta voimme varmistua laadusta, tuleva yrittäjä ja viidennen polven mylläri Lauri Härkönen kertoo.

Perheyritys luottaa ekologiseen ajatteluun, joka tarkoittaa kaikessa lähialueen ja suomalaisuuden suosimista.

Viljat tulevat läheltä, kuljetukset ovat järkeviä, pakkausmateriaalit suomalaisia, kuljetuslaatikot kierrätettyjä, ja sähköä myllyyn tuottaa vieressä kohiseva koski.

Rapion koskeen on juuri asennettu uusi turbiini, joka muuttaa vesivoiman suoraan sähköksi. Lisäksi yritys ostaa vesisähköä, ja tulevaisuudessa siintää aurinkoenergian käyttöönotto.

- Tuotteiden puhtaus, kotimaisuus ja ekologisuus ovat meille toiminnan tärkeimmät arvot, mistä ei tingitä tulevaisuudessakaan, Lauri Härkönen sanoo. Luonnon kunnioittaminen tarkoittaa, että myös kalojen hyvinvointi on koskessa huomioitu. Kalat liikkuvat koskessa luonnollisesti vesitilanteen vaihtelun mukaan.

Muita vakituisia vieraita ovat säynävä, saukko, räystäspääskyt, koskelotja perhoset.

Rapion myllyn ainutlaatuisen lähiruokatuotannon ympärille on rakentunut myös matkailutoimintaa.

Upeassa koskimiljöössä on idyllinen myllykahvila, jossa on tarjolla käsintehtyjä, täysin kotimaisia leivonnaisia.

Lisäksi on pientuottajien herkkuja tarjoava lähiruokapuoti, rauhoittumista tarjoava rantapolku ja koirillekin oma alueensa. Myllykahvila avaa ovensa 10. kesäkuuta ja ovat avoinna kaksi kuukautta joka päivä. Upea koskimiljöö tarjoaa mahdollisuuden pysähtymiseen luonnon äärellä.

- Mikään täällä ei saa olla liian tehtyä. Meillä tarjotaan kotoisuutta luonnon ehdoilla, Pia Härkönen korostaa.

Rapion mylly sijaitsee Juvalla, osoitteessa Rapiontie 148, 51930 Paatela. Vierailuaika joka päivä kello 10–17.

Rapion Mylly ottaa vastaan ryhmiä myös muina aikoina sovitusti. Yhteyshenkilö on Pia Härkönen 040 7308371.