Asiaa ja elämyksiä!

Biotalous ja vastuullisuus -seminaarin antia

Olet täällä

Ilman kiertotaloutta ei pystytä ratkaisemaan asioita tulevaisuuden kannalta

Biotalous ja vastuullisuus -seminaari pidetiin Farmarissa torstaina 15.6.2017 Seinäjoki Areenan päälavalla. Seminaarissa pääministeri Juha Sipilä ilmaisi biotalouden keskeisimmän sisällön: Ilman kiertotaloutta ei pystytä asioita ratkaisemaan tulevaisuuden kannalta. Sipilä painotti myös, että tarvitaan yrityksiä ja yrittäjiä sekä tutkimusta ja tuotekehitystä. Biotaloutta tarvitaan myös esimerkiksi puun käytön laaja-alaistamiseksi kiertotalouden hengessä. Kaikki jakeet, joilla ei ole muuta käyttöä, on saatava hyötykäyttöön.

- Metsiemme ympäristökestävyydestä on käyty keskustelua. Kasvu on ollut suurempaa kuin metsien käyttö. Metsien hiilivarannot lisääntyvät koko ajan ja viilentävät ilmastoa. Kansallisista eduista on tässäkin asiassa pidettävä huolta ja siihen työhön on valjastettu monia kehitysohjelmia ja ne ovat jatkuvasti arvioinnissa, miten saadaan parhaimmat tulokset, sanoi Sipilä.

Puheensa lopuksi Sipilä onnitteli 220 vuotta täyttävää ProAgriaa ja sen edeltäjiä. Sipilä mainitsi, että ProAgrian ansiosta maastamme on kasvanut hyvinvointivaltio, jossa voidaan jo keskittyä kierotalouteen ja ruokahävikin hoitamiseen. - Tärkeää ja arvostuksen ansaitsevaa työtä, sanoi Sipilä.

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki nosti esille vastuullisuuden kilpailukykytekijänä. – Teot ratkaisevat ja on löydettävä vastauksia, miten vastuullisuus muutetaan rahaksi.  Jatkossa ei enää pitäisi valintakriteerinä olla pelkästään hinta, vaan puhdas ja turvallinen ruoka.

Vastuullisuus on hyvin vaikeasti kopioitavissa, koska se tarvitsee pitkän historian, toimintatavat ja käytännöt. Vastuullisuuden käsite on muuttumassa, kertoi Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn ja lisäsi, että heidän asiakkaansa ovat kiinnostuneita työturvallisuudesta. Läpinäkyvyyden tarve on kaikessa.

Valio Oy:n johtaja Mika Koskinen kertoi Valion panostuksesta lietelannan hyödyntämiseksi. - Ruskea kulta muutetaan vihreäksi kullaksi, kiteytti Koskinen. Lisäksi pakkausmateriaalien käytössä Valiolla ja Tetrapakin on pitkä yhteistyö, jossa tehdään töitä suomalaisen uusiutuvan materiaalin käytöstä. Uutuuksiakin Valiolta on tulossa. Koskinen kiteytti, että vastuullisuuteen kannattaa panostaa. Se on kilpailukykyä ja erottumista muista, mutta vauhtia asiassa on pidettävä.

Paneelin osallistuivat europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Grön, Valio Oy:n johtaja Mika Koskinen, Maa- ja metsäministeriön ruokaosaston päällikkö Minnamari Kaila ja Altia Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Tennilä.

Paneelissa henkilöt arvioivat hyvin vastuullisuutta käytäntöön vietynä yritystoiminnassa. Vastuullisuus on mahdollista käyttää kilpailuetuna, koska meillä on siihen pitkä kehitys ja sopiva, luottamukseen perustuva yhteiskunta, kiteytti paneelin keskeisen sanoman ProAgria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Hannu Haapala. Kaikki paneelin osallistuneet lupasivat tehdä konkreettisia asioita asian eteen.

Katso seminaari streemaus: www.mmm.fi/farmari2017

Lisätietoja:
ProAgria Etelä-Pohjanmaa, toimitusjohtaja Hannu Haapala, puhelin 043 825 2805