Asiaa ja elämyksiä!

Ministeri Leppä Farmarissa: Tuotamme tehokkaimmalla tavalla maailman turvallisinta ruokaa

Olet täällä

Farmarin pääjuhlassa puhui maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, joka onnitteli 220-juhlavuottaan viettävää ProAgriaa.

Puheessaan Leppä korosti neuvonnan tärkeää roolia ja taitoa löytää oikea tieto yrittäjän avuoksi ja tukea tiedon hyödyntämisessä. Kyse on ennen kaikkea oikeanlaisen tahtotilan löytämisestä ja siinä ProAgrian rooli on alalla korvaamaton sanoi Leppä.

Maatalouden haasteiden muuttuessa, muutosnopeuden kasvaessa ja digitalisaation tullessa arkeemme on neuvonnan tuki erittäin tärkeä. Digitalisaatio muuttaa neuvonnan toimintatapoja ja alalle tulee uudenlaista osaamista. Digiloikka neuvonnan uusiin palveluihin on alkanut. Viljelijöiden omistama järjestö on oikea toimija kokoavassa työssä, jossa yhteinen tekeminen kannattaa. Yksi tieto yhden kerran yhteen paikkaan, olkoon tavoitteemme myös hallinnon kannalta, tiivisti ministeri Leppä.

Hallinto on aina pitänyt ProAgriaa luotettavana tekijänä. Viimeisimpiä Neuvo 2020 toimeenpano sekä maatilojen kriisineuvonnan tarjoaminen.

Kuluttajat ovat tietoisia päätöksentekijöitä. Ruuan lisäarvo joukkoruokailussa on korkea. Ravintoloihin ja muihin laitoskeittiöihin tulee mahdollisesti velvoite kertoa, mistä liha ja kala tulevat. Ministerin mielestä kuluttajilla on siihen oikeus, jolloin on helpompi suosia suomalaista. Tätä koskeva asetusehdotus on lähtenyt perjantaina lausunnolle.

Ruokaketjuun on saatava tasapainoa, jolloin jokainen ketjun osa saa ansaitsemansa taloudellisen hyödyn. Tuotamme tehokkaimmalla tavalla turvallisinta ruokaa, kiteytti ministeri Leppä. Tehostamistyö, mitä tiloilla on tehty, menee läpi elintarvikeketjun. Markkina ei toimi tällä hetkellä oikeudenmukaisella tavalla. - Oikeudenmukaisempi tulon ja hinnanmuodostus on yhteinen ponnistustuksemme. Yhdessä on jaettava lisäarvo, painottaa Leppä.

ProAgrialle ministeri välitti viestiä, että se on hyvin ajassa kiinni ja vahva alan voima. Merkittävä rooli on myös maa- ja kotitalousnaisilla. Maatalousneuvontaa on tehty jo 270 vuotta ja siitä 220 vuotta järjestötyönä. Leppä välitti 220 vuotta juhlivalle ProAgrialla onnittelut ja jatkuvaa menestystä isänmaamme parhaaksi. - Neuvontatyöllä tulee aina olemaan sijansa ikuisen oppimisen tiellä, sanoi Leppä.

Leppä onnitteli tilaisuudessa myös sukutilakunniakirjojen saajia. - Pitkät sukupolvien ketjut ovat kunnioitusta herättäviä, missä tilan isännyydet ja emännyydet ovat olleet samalla tilalla ja samassa suvussa 200 vuoden ajan. Siihen on tarvittu pitkäjänteisyyttä, uskoa ja tahtoa kehittää toimiva elinkeino. Yhdessä me tämän teemme ja sille tielle tarvitsemme yksituumaisuutta, sanoi Leppä.