Ainoat suomalaiset hanhenmaksat tuotetaan eettisesti Hauhalan hanhifarmilla

3 min lukuaika

Uutiset

Hauhalan hanhifarmi edustaa rohkean erikoistumisen aatelia. Hanhen lihaa tuottava perheyritys huolehtii isojen investointien ansiosta itse koko tuotantoketjusta emojen ruokinnasta lihanjalostukseen saakka.

Jos lautasellasi on suomalaista hanhen lihaa, se on todennäköisesti kotoisin Mikkelin Anttolasta. Jo 25 vuotta toiminut Hauhalan Hanhifarmi on Suomen ainoa päätoiminen hanhen lihan tuottaja.

- Kaikki ravintolat ja ruokakaupat, joissa suomalaista hanhen lihaa tarjotaan, käyttävät tuotteitamme, hanhifarmin yrittäjät Virpi ja Antti Rantalainen vahvistavat.

Ainutlaatuisuudessa on ollut kääntöpuolensa. Erikoinen idea syntyi Virpin Itävallan reissulla ja on vaatinut, että Rantalaiset ovat opetelleet itse kaiken hanhista. Suomessa ei ole ollut ketään, keneltä kysyä neuvoa. Hauhalan hanhifarmi toimii Antin sukutilalla, jossa tosin lypsylehmistä luopumisesta oli päätetty jo aiemmin.

- Parsinavettaan tehtiin hanhille ensimmäiset tilat, mutta monta mutkaa siinä alussa oli, Antti Rantalainen muistelee.

Hanhen lihan tuotantoa on ohjannut alusta saakka eettisyys. Heti päätettiin, että eläinten täytyy saada ulkoilla, joten hanhet laiduntavat kaikki kesäkaudet.

Vaikka hanhia on nykyisin vuodessa useita tuhansia, jokainen saa kunnioittavaa kohtelua.

- Hanhet ovat tuotantoeläimiä, mutta muusta laumasta poikkeavaan käytökseen kiinnitetään huomiota ja annetaan tarvittava huolenpito, Virpi Rantalainen kertoo. Hanhien turvallisuudesta huolehtivat laumanvartijakoirat, jotka suhtautuvat kaikkeen vieraaseen toimintaan epäluuloisesti.

- Laumanvartijakoirat ovat syy, miksi meidän ei tarvitse pelätä petoja.

Parsinavetan muuttaminen hanhien tilaksi oli vain alku. Hauhalassa on vuosien aikana rakennettu hanhille satoja neliöitä sisätiloja ja paljon laitumia. Heti parin ensimmäisen vuoden jälkeen tehtiin oma teurastamo ja lihanjalostukseen soveltuvat tilat.

- Meille on tärkeää, että hanhet elävät koko elämänsä täällä hyvin lajityypillisesti eivätkä ne joudu autoon kuljetuslaatikoihin vaan kävelevät itse mäkeä ylös loppuunsa asti, Antti Rantalainen sanoo. Paljon kehitystyötä on tarvittu hanhien ruokintaan. Kaikki laidunkasviseokset eivät kestä yhtä hyvin hanhien laidunnusta, joten koostumuksia on muutettu useamman kerran ja laitumia tutkitaan edelleen. Tilalle on myös hankittu oma rehusekoittamo, jolla omien ja lähialueen peltojen viljoista tehdään omilla resepteillä hanhille juuri oikeanlaisia rehuja.

Hanhimäärä on vakiintunut 5000–6000 eläimen paikkeille. Emot elävät kukkojen kanssa omassa laumassaan, ja keväästä syksyyn saakka munista kuoriutuu 10 päivän välein noin 400–500 poikasta. Poikaset kasvavat lämpölamppujen alla, kunnes siirtyvät omana laumana isompiin tiloihin ja laitumelle.

Elokuussa, usein samaan aikaan peltojen sadonkorjuun kanssa, eläimiäkin on eniten.

- Syksyllä on kiirettä, mutta me on alusta saakka otettu työntekijöitä avuksi, ettei jäädä pulaan, Virpi Rantalainen sanoo.

Koko tuotantoketju on omissa käsissä emojen ruokinnasta lihanjalostukseen. Eettiseen ajattelun mukaan eläin käytetään kokonaan hyödyksi, joten hanhien höyhenet ja untuvat toimitetaan koristeiden materiaaliksi ja kotimaiselle tyynytehtaalle raaka-aineiksi.

Jokainen tuote, oli kyseessä tuore rintafile tai kuuluisa hanhenmaksa, leikataan ja pakataan käsityönä. Lisäksi paikan päällä valmistetaan omilla resepteillä esimerkiksi pateeta, moussea ja pasteijaa.

Käsityölle ei ole vaihtoehtoa, sillä erikoistuotteessa korkean hinnan täytyy jokainen kerta vastata koviin laatuvaatimuksiin.

- Käsityön etuna on, ettei heikkoa laatua lähde koskaan eteenpäin, Virpi Rantalainen korostaa. Erityisesti huippuravintoloissa, jotka ovat olleet Hauhalan hanhifarmin tärkeimpiä asiakkaita alusta saakka, ollaan tarkkoja raaka-aineiden laadusta.

- Tasainen laatu ja toimitusvarmuus ovat asioita, joiden pitää olla kunnossa. Toiminta pitää hioa alusta loppuun saakka huippuunsa, koska ensiluokkaisuudesta ei voi tinkiä, Rantalaiset korostavat.

Hauhalan hanhifarmi sijaitsee Mikkelin Anttolassa osoitteessa Maahjärventie 300, 52150 Hauhala. Vierailuaika torstaina 30.6 kello 10–15. Avointen ovien päivänä näkee hanhien elämää paikan päällä ja pääsee maistamaan suosittua hanhiburgeria. Hauhalan hanhifarmi ottaa vastaan ryhmiä perjantaina 1.7 erikseen sovittuina aikoina. Tiedustelut Virpi Rantalainen 050 5056350.