Kaikkien Tindereiden äiti IEVA esillä Farmarissa

2 min lukuaika

Uutiset· Tiedotteet

Aikojen edellä etsimässä isännille emäntiä ja emännille isäntiä. Kaikkien Tindereiden äiti IEVA täyttää 40 vuotta.

IEVA Farmarissa 2022

Ennen tietokoneita ja lukuisia deittialustoja auttoi parien muodostumista Maaseutukeskusten Liiton IEVA, joka kiersi kaikissa maatalousnäyttelyissä vuodesta 1982 alkaen aina 2 000-luvulle. Sen jälkeenkin IEVA oli esillä Hämeenlinnassa ja Kuopiossa Heilalatona. IEVA täytti silloinkin ongelmaa eli löysi maaseudun isännille ja emännille kumppaneita. IEVAn suosio oli vankkumaton pitkälle 90-luvulle. Idean isänä toimi Oulun Maaseutukeskuksen talousagronomi Leo Vimpari. Ensimmäiset IEVA-lomakkeet täytettiin Oulun maatalousnäyttelyssä vuonna 1982.

IEVA syntyi todelliseen tarpeeseen ja ideoinnin pohjalta. Taustalla oli Oulun alueen 34 kunnan maatalouden kehittämistutkimuksissa esille tullut asia, että näissä kunnissa oli 3 000 emännätöntä ja 2 500 isännätöntä tilaa. Tämä ongelma koettiin olevan este maatilatalouden kehittämiselle.

Aikansa huikea menestystarina ja sähköinen puhemies

IEVA saavutti hetkessä huikean suosion ja isot määrät osallistujia. Ohjelmasta tuli jopa niin suosittu, että se haluttiin ostaa ja jalostaa eteenpäin. IEVAa käytettiinkin joidenkin TV-formaattien taustaohjelmana poimimaan toisillensa sopivat kumppanit.

IEVA:an lomakkeet täytettiin maatalousnäyttelyssä. Lomakkeet lähetettiin ja ne tallennettiin silloisen Maatalouden Laskentakeskuksen tietokantaan. Tietokone suoritti parien muodostumisen ja sen jälkeen alkoi kirjeet kulkea tulevien parien välillä.

IEVA tuotti tulosta ja pareja saatiin aikaan. Moni pari löysi jo toisensa IEVA:n pyörittämisessä, kun kahden nuoren agronomin kesätyö oli hoitaa IEVA:aa kesän maatalousnäyttelyssä.

IEVA täyttää 40 vuotta – latotanssit Farmarissa sen kunniaksi

IEVAn käynnistymisestä tulee kuluneeksi 40 vuotta. Sen kunniaksi Farmarissa 2022 järjestettiin latotanssit Juhlahallissa kello 12 alkaen.