”Mikään ei voita suomalaista villaa” – Suomen suurin lampaanvillan jalostaja Pirtin Kehräämö arvostaa kotimaisuutta

3 min lukuaika

Uutiset

Mikkelin Hiirolassa kehrätään langoiksi vuosittain noin 30 000 kiloa kotimaista villaa. Tuotantoa ohjaa vastuullisuus ja ekologisuus.

Pirtin Kehräämöllä Mikkelissä on tehty vuosikymmenten ajan paikallisten lampaiden villasta lankoja. Kehräämön perustamisessa ovat olleet vahvasti mukana paikalliset lampurit, ja edelleen yritys arvostaa juuriaan.

- Lampaiden villaa tulee nykyisin muualtakin kuin lähialueelta, kaikkialta Suomesta. Kaikki Hiirolassa käsiteltävä villa on kotimaisista lampaista, koska mikään ei voita suomalaista villaa pehmeydessä. Se on sekä ekologinen että laadukas raaka-aine, toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen korostaa.

Pirtin Kehräämö toimii yhä samoissa tiloissa Mikkelin Hiirolassa kuin perustamisensa aikaan 74 vuotta sitten, sillä yritys haluaa omalla toiminnallaan tukea aluetaloutta ja maaseudun elinvoimaa. Vuosittain noin 30 000 kiloa suomalaisten lampaiden, suomenlampaan ja kainuunharmaksen, villaa kehrätään paikan päällä korkealaatuisiksi langoiksi, joista osa palaa lampureille tilamyyntiin. Hiirolan tehtaanmyymälässä on lisäksi tarjolla valtava määrä ekologisia Villanka-tuotemerkin lankoja, jotka ovat 100 % suomalaisia tuotteita.

- Suomalaista villaa on tarjolla liian vähän. Otamme sitä mielellämme lisää tuotantoon, jos sitä on tarjolla, Hämäläinen kertoo.

Pirtin Kehräämö on kautta vuosien maksanut lampureille suomalaisesta laatuvillasta enemmän kuin ulkomaalaiset lampurit saavat villasta.

- Yhteen lankakiloon tarvitaan 1.6 kiloa raakavillaa, mutta kotimaisuus on meille niin iso arvo, että olemme kehittäneet tuotannon kannattavaksi, Hämäläinen sanoo.

Kotimaisuuden lisäksi Pirtin Kehräämön toimintaa ohjaa vastuullisuus. Aito luonnontuote halutaan tuottaa mahdollisimman ekologisesti.

Mikkelissä tuotanto on hiottu kokonaan hiilineutraaliksi. Sähkö on vesisähköä, ja kiinteistö ja prosessivedet lämpiävät maalämmöllä.

Lankakerissä on paperinen vyöte ja kuljetuksissa käytetään kierrätettäviä paperipusseja. Lisäksi lankojen värjäykseen käytetään villan luonnollisten värien lisäksi vain värejä, jotka täyttävät lainsäädännön vaatimukset.

Vuodesta 2021 Pirtin Kehräämö on toiminut Mikkelin lisäksi Jämsässä. Tuotantoa on kasvatettu Jämsän Huopatehdas Oy:ltä ostetuissa kiinteistöissä ja koneilla.

Myös Jämsän toiminnassa ekologisuus ja kotimaisuus ovat vahvasti läsnä. Ensimmäisenä toimenpiteenä Jämsässä luovuttiin öljylämmityksestä ja liityttiin uusiutuvalla energialla tuotettuun kaukolämpöön.

Perinteet ovat Pirtin Kehräämöllä arvossaan, sillä villa muuttuu langoiksi yhä mekaanisilla koneilla. Hämäläinen paljastaa, että prosessi on mielenkiintoinen ja vinkkaa, että myös kehräämön puolelle on mahdollisuus vierailuaikoina kurkistaa.

- Siellä on vanhaa kunnon ratasta ja hammaspyörää. Mekaaniset koneet toimivat tuotannossa yhä tehokkaasti, joten ei ole järkeä vaihtaa, Hämäläinen kertoo.

Pirtin kehräämö Oy sijaitsee Mikkelin Hiirolassa osoitteessa Kehräämöntie 2, 51520 Hiirola.

Vierailuaika on tehtaanmyymälän aukioloaikoina torstaina 30.6 ja perjantaina 1.7 kello 8–16. Pirtin kehräämö ottaa vastaan ryhmiä myös muina aikoina sovitusti. Yhteyshenkilö on Päivi Hämäläinen 0400-715063. Pirtin kehräämön oman osaston löytää myös Farmarin näyttelyalueelta kotieläinosaston lammasosastolta

Kuvan tiedot: Pirtin kehräämön vierailulla on mahdollisuus myös tutustua tuotannon eri vaiheisiin. Kuvaaja Pirtin kehräämö.