”Näin tarkkaan maataloutta tutkitaan” – Mikkelin Viljavuuspalvelu on Suomen suurin maatalousnäytteiden laboratorio

1 min lukuaika

Uutiset

Maataloutta tehostetaan jatkuvasti, joten erilaisia näytteitä tutkitaan enemmän ja etsitään tilojen olosuhteisiin parhaita ratkaisuja.

Suomen suurin maatalousnäytteiden laboratorio löytyy Eurofins Viljavuuspalvelun Mikkelin toimipisteeltä. Mikkelissä on töissä 30 ammattilaista, jotka analysoivat vuosittain vähintään 150 000 maatalouden näytettä.

Toimitusjohtaja Ano Halonen kertoo, että tarve toiminnalle kasvaa jatkuvasti.

- Maataloutta tehostetaan, joten on yhä tärkeämpää tietää, että esimerkiksi kasvupanokset on valittu oikein. Kaikkea tutkitaan enemmän maaperästä rehuihin ja toimintaa mietitään tarkkaan, jotta resursseista saadaan irti kaikki mahdollinen, Halonen kertoo.

Mikkelin Viljavuuspalvelun laboratoriossa ammattilaiset tutkivat monenlaisia näytteitä, joita viljelijät lähettävät eri puolelta Suomea.

Näytteitä tulee tutkittavaksi pellosta, maaperästä, lannasta, orgaanisista lannoitteista, kasveista, neulasista ja rehuista.

Näytteiden perusteella arvioidaan esimerkiksi maatalouden tuotantoa, kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Tutkimustulosten pohjalta toimintaa tiloilla kehitetään ja mietitään juuri omiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja.

- Nykyajan maatalous on suunniteltua ja tutkittua toimintaa. Toivon, että Viljavuuspalvelun vierailulla jokainen kävijä huomaa, miten tarkkaan esimerkiksi ympäristön hyvinvointi otetaan erilaisissa maatalouden muodoissa huomioon, Halonen sanoo.

Eurofins Viljavuuspalvelun Mikkelin toimipiste sijaitsee osoitteessa Graanintie 7, 50190 Mikkeli. Avoin vierailuaika laboratoriossa on torstaina 30.6 kello 10 ja 14 sekä perjantaina 1.7 kello 10 ja 14. Ryhmiä Viljavuuspalvelu ottaa vastaan myös muutoin kuin Farmarin näyttelypäivinä, kun asiasta on etukäteen sovittu. Yhteyshenkilö on Ano Halonen 044-3204011.

Kuvan tiedot: Työn ääressä Essi Simola. Kuvaaja Oskari Virtanen