Paikallinen kiertotalous on trendikkäämpää kuin koskaan – Biohauki tekee Haukivuorella lannasta autojen polttoainetta

2 min lukuaika

Uutiset

Maatalouden sivuvirrat muuttuvat Mikkelin Haukivuoren biojalostamolla biokaasuksi, joka menee kaikki liikennekäyttöön. Raaka-aine tulee lähitiloilta, jotka saavat takaisin lannoitetta.

Etelä-Savon Energian omistama Biohauki Oy on paikallisen kiertotalouden toimiva esimerkki, sillä Haukivuorella muutetaan lähitilojen lehmän lantaa kaasuautojen polttoaineeksi. Kun lannasta on otettu irti kaasu, loput palautuvat lähitiloille.

Kuvio kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tuotanto on aivan muuta, muistuttaa Esen projekti-insinööri Aino-Maija Laitinen.

- Siihen tarvitaan paljon tutkimusta, kehitystyötä, rahaa ja monta vaihetta ennen kuin kaasu on tuotettu sellaiseksi polttoaineeksi, jolla kaasuautoja voi oikeasti tankata, Laitinen sanoo.

Biohauki Oy:n perustajina toimivat aikanaan Esen lisäksi 14 lähialueen maatalousyrittäjää.

Matkalla on ollut mutkia, mutta vuodesta 2020 saakka Haukivuoren biojalostamolla on tuotettu maatalouden sivuvirroista biometaania.

Monimutkaisessa tuotannossa on useita vaiheita. Raaka-aineena ovat lehmänlannan lisäksi muun muassa kanankakka ja ylivuotinen heinä.

Biojalostamon reaktorit vapauttavat hapettomissa oloissa raaka-aineesta kaasuja, kuten metaania ja hiilidioksidia. Kaasu kerätään talteen ja puhdistetaan liikenteen polttoaineeksi eli biometaaniksi. Raaka-aineesta osa, mädäte, jää reaktoreihin kaasujen vapauduttua, ja palautetaan maatalouden käyttöön lannoitteeksi.

Biojalostamo toimii 24 tuntia vuorokaudessa, mutta silti kaasun valmistuminen kestää noin 30 vuorokautta.

- Tämä on aluetaloudellista tuotantoa alusta loppuun. Kaikki raha pysyy omalla alueella, Laitinen huomauttaa.

Ekologinen ja taloudellinen uusiopolttoaine on nyt trendikkäämpää ja halutumpaa kuin koskaan.

Mikkelin alueella paikallista biokaasua voi tankata Haukivuoren lisäksi Graanin, Tuskun ja Kuortin kaasuasemilla.

- Tarve on iso ja kasvava. Kaikki menee, mitä tuotetaan, Laitinen vahvistaa.

Vaikka biokaasusta on puhuttu jo 60-luvulla, kehitystyö on vielä kesken. Biohauki Oy tutkii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia.

- Kehityskaaret ovat pitkiä. On hienoa, että täälläkin alueellinen toiminta on ollut jo pari vuotta kunnolla käynnissä, Laitinen sanoo.

Biojalostamo sijaitsee Mikkelin Haukivuorella asemankylän välittömässä läheisyydessä junaradan länsipuolella. Vierailuaikana pääsee jalostamokierrokselle, jossa voi tutustua oppaan johdolla uusiopolttoaineen tuotantoon.

Biohauki video. Videolla pääsee katsomaan, miltä Haukivuoren biojalostamolla näyttää ja miten maatalouden sivuvirrat muuttuvat kaasuautojen polttoaineeksi.

Biohauki Oy sijaitsee Mikkelin Haukivuorella osoitteessa Ursuksentie 14, 51600 Haukivuori. Vierailuaika on perjantaina 1.7. kello 12–16. Haukivuoren biojalostamolle otetaan vastaan ryhmiä myös muina kuin näyttelypäivinä erikseen sovittuina aikoina. Tiedustelut Aino-Maija Laitinen 0504005001.