Eläinten tuojille

Oletko tuomassa näyttelyyn eläimiä?

Eläimiä tuoville löydät ohjeet täältä koskien mm. näyttelyyn tuotavien eläinten terveysvaatimuksia.

Farmarissa toimitaan ETT eläinnäyttelyohjeiden mukaisesti: Tutustu tästä

Mycoplasma bovis -ohjeet Farmari-näyttelyyn:

Tutustu tästä

Näyttelyn eläinosastojen lähtökohta ovat terveet ja hyvinvoivat eläimet

Farmarissa pyritään siihen, että näyttelyyn tulevat ja näyttelystä lähtevät eläimet ovat terveitä ja hyvinvoivia. Eläinnäyttelyyn osallistuminen tarkoittaa kohonnutta tautiriskiä lähtökarjoille, koska naudat palaavat takaisin. Ohjeilla suojataan näyttelyyn osallistuvien karjojen terveyttä . Eläinten terveysvaatimuksissa noudatetaan ETT:n ja Ruokaviraston antamia ohjeistuksia. Samat tahot ohjeistavat myös meitä näyttelyn järjestäjää. Terveysvaatimuksista on noussut kysymyksiä mitä ne tarkoittavat.

Näyttelyeläinlääkärimme Seija Perasto vastaa käytännön esimerkein muutamiin kysymyksiin:

Meidän karjassa, 75 lypsylehmää, on todettu kaksi vuotta sitten kryptosporidioosi. Viime joulukuussa jouduimme lääkitsemään kolmea vasikkaa mutta tämän jälkeen ei ole lääkitty yhtään vasikkaa. Saammeko tuoda eläimiä näyttelyyn?

Eläinlääkäri Seija Perasto: Tilalta, jolla on kryptosporidioositartunta (erityistilanne “Kryptosporidioosi” Nasevassa) tai vasikoita lääkitään ennaltaehkäisevästi kryptosporidioosin varalta, ei saa tuoda nautoja näyttelyyn. Tässä tapauksessa jos erityistilanne merkintä on poistettu tilalta ja kryptosporidoosi-oireisia vasikoita ei ole karjassa ollut, voi eläimiä tuoda näyttelyyn. Viimeisen kuukauden aikana ei saa olla esiintynyt muutakaan ripulia.

Olisimme tuomassa näyttelyyn neljä lypsylehmää. Meillä lehmät käyvät yhdestä ryhmästä lypsyllä kahdella robotilla. Takakiertokin meillä on, mutta emme sitäkään voi varata kahden viikon ajaksi vain neljälle eläimelle. Voiko eläin mennä ensimmäisen pesun jälkeen takaisin ryhmäänsä? Voidaanko toinen pesu tehdä juuri ennen näyttelymatkalle lähtöä, jolloin olemme jo eläimet erotelleet matkustamista varten?

Eläinlääkäri Seija Perasto: Toinen pesu voidaan tehdä juurikin ennen matkalle lähtöä, mutta eläinten olisi hyvä olla kuivunut ennen kuin ne laitetaan kuljetusautoon. Hyvä tapa on laittaa eläimet esimerkiksi siirrettävistä aidoista tehtävään aitaukseen odottamaan lastausta. Pälvisilsapesujen tarkoituksena on estää karjassa mahdollisesti vielä piilevänä olevan taudin leviäminen näyttelyeläinten mukana. Pälvisilsatartunnat ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti, lue lisää ETT ry.

Eläimet saapuvat ja lähtevät näyttelystä terveinä